BLOG / 30. mája 2023

Kedy krájať svadobnú tortu?

Každá svadba má vlastné tradície a preferencie, takže je dôležité prispôsobiť sa podmienkam a plánu, ktorý máte na svoju svadbu.

1. Krájanie svadobnej torty po 1. tanečnom kole

Prvé tanečné kolo je zväčša po celom svadobnom obede / večere. Hosťom tak počas neho tak akurát vytrávi a cez prestávku si radi vypijú dobré espresso. A presne k takejto kávičke je skvelá svadobná torta, hoci máte na svadbe množstvo koláčov. Krájanie svadobnej torty môže byť aj zaujímavou časťou svadobného programu, kedy obsluha na vozíku privezie krásnu svadobnú tortu, na ktorej môžu byť prskavky. DJ / moderátor túto „šou“ odmoderuje, hostia tlieskajú a bežia s telefónmi odfotiť mladomanželov, ako tortu krájajú. Tí tortu nakroja, vyskúšajú prvý kúsok a zvyšok už dokrájajú a roznesú hosťom spolu s kávou čašníci. Mladomanželia by po prvom tanečnom kole nemali odchádzať z parketu a torta by sa mala nakrájať hneď po prvom tanečnom kole, aby sa hostia zatiaľ zo sály nerozpŕchli.

2. Krájanie svadobnej torty po večeri

Výhodou je, že počas prvého kola majú čašníci čas rozkrájať tortu pre všetkých a keď tanečné kolo skončí hostia už majú tortu na stole. Aj toto je možnosť, ktorá stojí za zváženie. Inak všetko platí ako aj pri prvej možnosti. V oboch prípadoch odporúčame nevykladať svadobné koláče pred svadobnou tortou, práve z dôvodu, aby sa hostia na tortu mohli tešiť a samozrejme preto, aby (keď už sa rozkrájala) ju aj zjedli.

3. Krájanie svadobnej torty pred polnocou / o 22:00

Hostia sú už neskoro večer často prejedení z candy barov a švédskych stolov a preto sa svadobnú tortu už veľmi neoplatí krájať, pretože sa môže stať, že na tanieroch väčšina z nej zostane. V takomto prípade odporúčame nakrájať len toľko, koľko sa zje. Čiže maškrtníci si prídu vždy tortu vziať počas toho, ako sa krája. V každom prípade tortu odporúčame krájať na svadbe a neputovať s ňou zbytočne do mrazničky. Veď čerstvá je práve vo svadobný deň a bola by škoda to nevyužiť.

Skvelou kombináciou je svadobná torta s candy barmi. Výhoda candy barov spočíva v tom, že koláčiky sú vždy dokladané vychladené, netopia sa zbytočne na stoloch a tiež je to aj lákadlo pre oči, čiže je viac menej zaručené, že sa koláčiky naozaj zjedia a nebudete ich musieť ráno baliť roztopené z tanierikov, ktoré boli na stoloch.

Trendom v svadobných tortách sú najmä „nahé“ svadobné torty, ktoré nie sú obalené v marcipáne. Nie každý má rád marcipán a nie každá cukrárka používa pravý marcipán. Nahou tortou ale určite nesklamete ani milovníkov marcipánu. Radšej sa oplatí priplatiť si za tortu z pravého masla! Dozdobiť stačí ovocím či kvetmi alebo aj jednoduchým nápisom, napríklad s menami mladomanželov. Ani s jedným variantom nič nepokazíte.